Representanter fra Con-Form og Bårdshaug Herregård fikk møte mange spennende kandidater under Mini-jobbmessa som ble arrangert på Folkehelsesenteret mandag 21. oktober.
Både deltakere og bedrifter uttrykte tilfredshet med dagen, som er et samarbeid mellom Nav og integreringsenheten i Orkland kommune.
– Dette er en fin arena for at arbeidsgivere og jobbsøkere kan møtes direkte, og flere deltakere får mulighet til å skaffe seg nyttige kontakter som kanskje kan føre til jobb i fremtiden. Dette konseptet skal vi videreutvikle, sier Sissel Høydal, som nylig startet i jobben som leder for Nav Orkland.
Enkelt konsept
Arrangementet ble holdt i møterommet Grytdalen, like ved klatrehallen ved Folke. Bedriftene som deltok fikk tid til å rigge opp sine stands fra morgenen av, og det ble lagt til rette for at både informasjonsmateriell, rollups og andre presentasjonsverktøy kunne benyttes. Sissel Høydal og leder for integreringsenheten, Elena Selbæk, ønsket velkommen et førtitalls deltakere før de overlot til de to bedriftene å presentere seg.
God erfaring med flyktninger
Magnus Lysholm og Ann Jorid Elven fra Bårdshaug Herregård presenterte hotellet og sitt engasjement for å ha mangfold i arbeidsstokken. Herregården har i dag 55 ansatte, på hel- eller deltid, med hele 13 nasjonaliteter representert.
– Vi legger spesielt vekt på personlighet og evnen til å yte service til gjestene. Relevant arbeidserfaring er ikke alltid det viktigste, men det er avgjørende å ha et ønske om å lære og beherske norsk språk, sa Magnus Lysholm, som ønsket nye kontakter velkommen for å sikre fremtidig rekruttering.
Viktigst å ville lære
Jomar Fugløy og Bjørn Roar Tallerås, presenterte Con-Form som en ledende produsent av råbygg til store konstruksjoner. Bedriften har årlig en omsetning på 150-180 millioner kroner, og produserer både veggelementer og etasjeskillere. De har lang og god erfaring med å ansette fremmedspråklige arbeidere og understreket betydningen av god arbeidsmoral og evnen til å lære både fag og språk og å følge HMS-reglene i bedriften.
– Dette er en flott arena for oss til å presentere oss. Vi har god erfaring med å ansette flyktninger, og så dette som en god anledning til å knytte nye kontakter som vi kan registrere inn i vår rekrutteringspool, fortalte Jomar Fugløy, som tidligere har ansatt arbeidere fra blant annet Ukraina, Syria og Afghanistan.
Speed-dating
Etter bedriftenes presentasjoner fikk deltakerne muligheten til å velge hvilke bedrifter de ønsket å snakke med i løpet av «speed-date»-delen av arrangementet. Deltakerne trakk lapper med tidspunkt for en samtale med aktuell bedrift. Hver samtale var satt til maks fem minutter, og det var totalt 90 minutter til rådighet for denne delen av messa.
Ukrainske Olena Zhurakivska, som har en mastergrad i kunst fra hjemlandet, var en av deltakerne på messa. Hun har en sønn på syv år og er bosatt på Evjen. Til tross for at hun kun har elleve måneders opphold i Norge, snakker hun godt norsk.
– Jeg har fått god kontakt med nordmenn her i Orkland og stortrives her. Her har vi alt som trengs for å leve et godt liv – trygt for barn, et godt helsevesen, fine butikker og nydelig natur. Jeg vil mye heller bo her enn i Trondheim eller Oslo.
Etter tidligere å har jobbet på hotell i Tyskland var det ikke vanskelig å for henne å velge Bårdshaug Herregård som samtalepartner, og kommunens utsendte registrerte at praten gikk lett rundt bordet.
Viktig møteplass for framtidig rekruttering
Selv om bedriftene kanskje ikke har umiddelbare rekrutteringsbehov, ser de begge verdien i å etablere et nettverk av potensielle kandidater for fremtidig ansettelser. Magnus Lysholm påpekte også at messer som dette uansett gir jobbsøkerne en verdifull erfaring på veien mot å skaffe seg en jobb.
– Det å forberede sin egen presentasjon og snakke norsk er uansett en nyttig erfaring å ta med seg på veien frem mot en framtidig jobb.