Har du noen ganger lurt på hvordan et kommunalt budsjett blir til? Kanskje ikke. 

Men trolig har du hatt meninger om hvordan kommunen bruker pengene sine, og hvorfor enkelte formål eller tiltak blir prioritert – mens andre ikke blir det. 

Det bestemmes i det som kalles Orkland kommunes handlingsplan med budsjett. 

Det er kanskje den viktigste saken lokalpolitikerne våre behandler gjennom året. Hvor mye penger skal vi bruke på skole? Hvor mye penger skal vi bruke på helse– og omsorgstjenester? Og hvor mye skal vi spare til en regnværsdag?

Budsjettet berører alle innbyggerne i Orkland.

Så la oss legge ut på landeveien.

1.Kunnskapsgrunnlaget

Første stopp på vår reise er kunnskapsgrunnlaget, som presenteres av kommunedirektøren i juni. 

Dette er et dokument som skal fungere som et strategisk grunnlag for veien videre. Her presenterer de ansatte i kommunen en oversikt over viktigste utfordringene Orkland står overfor i tiden som kommer. 

Her kan du lese kunnskapsgrunnlaget fra juni 2024. 

2. Nøkkeltallsdokumentet

Med kunnskapsgrunnlaget trygt plassert i bagasjerommet, setter vi kurs mot neste stopp: Nøkkeltallsdokumentet. 

Det legges fram av kommunedirektøren i september, og er en oversikt over hvordan Orkland kommune bruker sine ressurser – sett opp mot andre sammenlignbare kommuner. Nøkkeltallene skal gi politikerne grunnlag for å vurdere om ressursene våre kan brukes på en annen måte enn de gjør i dag. 

Her kan du lese nøkkeltallsdokumentet.

3. Kommunedirektørens forslag

Ferden fortsetter til kommunedirektørens forslag til handlingsplan med budsjett for Orkland. Innen vi kommer fram hit, har det blitt november.

Dette dokumentet er administrasjonen i kommunen sitt forslag til hvordan pengene skal brukes. Det kan altså forstås som et løsningsforslag – basert på det som kommer fram i kunnskapsgrunnlaget og nøkkeltallsdokumentet. 

4. Spørretime budsjett

Kort tid etterpå, svinger vi inn til reisens fjerde stoppested: Spørretime.

Her møter vi alle politikerne i Orkland, som er samlet til et felles møte hvor kommunedirektørens budsjett blir presentert. Her kan de folkevalgte stille oppklarende spørsmål til kommunedirektørens budsjettforslag. 

5. Formannskap

Nå går det slag i slag: I månedsskiftet november/desember skal politikerne som sitter i formannskapet behandle kommunedirektørens forslag til budsjett. 

Formannskapet er Orklands nest øverste politiske organ, og består av 11 medlemmer fra kommunestyret. 

6. Kommunestyret

Reisens siste stopp er budsjettbehandling i kommunestyret – kommunens øverste politiske organ. I Orkland består kommunestyret av 43 folkevalgte fra ulike partier. 

De behandler budsjettet i desember, i årets siste kommunestyremøte. 

Kommunestyret bestemmer hvordan det endelige budsjettet for Orkland skal se ut, og står fritt til å gjøre de endringene de ønsker. 

Det eneste kravet er at budsjettet må gå i balanse – altså at kommunen ikke kan bruke mer penger enn vi har. 

Lurer du på hvordan budsjettet blir til slutt? Alle dokumentene finner du her. 

Og mens vi setter kursen hjemover …

.. så er det verdt å nevne at kommunens handlingsplan gjelder for fire år. Budsjettet for 2025 er det første året i den nye handlingsplanen. 

Verden (og Orkland) er i stadig endring. Derfor blir både handlingsplanen og budsjettet fornyet hvert år. 

Det er også noen hendelser på nasjonalt nivå som påvirker kommunens budsjettarbeid. 

I juni legger for eksempel regjeringen fram signaler om hvor mye penger kommunene kan forvente å få fra staten i det kommende året – en såkalt kommuneproposisjon. Kommunene får faktisk nærmere 70 prosent av sine inntekter fra staten. 

I oktober legger regjeringen fram statsbudsjettet, som blant annet viser et overslag for de økonomiske rammene for kommunene i Norge. 

Helt til slutt …

Nå som du kjenner budsjettets reise fra A til Å, så ønsker du kanskje å komme med dine meninger og synspunkt om planen for pengebruken i Orkland? 

Etter behandlingen i formannskapet legges kommunedirektørens forslag ut til såkalt offentlig ettersyn – som betyr at alle får mulighet til å komme med sine innspill. Dette gjøres på kommunens hjemmeside, under kunngjøringer.