Torsdag 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse, en internasjonal FN-dag som anerkjennes i over 150 land. Dette er en viktig anledning til å skape større bevissthet om betydningen av psykisk helse – også her lokalt, hvor kommunen i år setter opp en stand ved Orklandbadet for å nå ut til flest mulig.

Verdensdagen for psykisk helse er en viktig del av den nasjonale folkehelsekampanjen i Norge, som går fra uke 39 til 42 hvert år. Kampanjen jobber for å spre kunnskap, forståelse og åpenhet rundt psykisk helse, og mobilisere både enkeltpersoner og institusjoner til å delta i aktiviteter som styrker den psykiske folkehelsa. Med støtte fra Helsedirektoratet, har organisasjonen Mental Helse driftet denne kampanjen siden 2002, og det har blitt en viktig del av vår kollektive innsats for å bedre livskvaliteten for alle.

I år står psykisk helse i Orkland kommune på stand ved Orklandbadet torsdag 10. oktober i tidsrommet 09:00 - 15:00, og vi ønsker at så mange som mulig tar turen innom for å lære mer om hvordan vi sammen kan bidra til bedre psykisk helse. På standen vil vi dele informasjon, engasjere oss i samtaler og oppfordre folk til å delta i årets tema: "Gi 8 minutter."

Årets tema: Gi 8 minutter

Årets kampanje oppfordrer til noe så enkelt, men samtidig kraftfullt, som å gi åtte minutter av din tid. Forskning viser at kun åtte minutter i en telefonsamtale med en du bryr deg om, kan ha en stor, positiv effekt både på relasjonen og på psykisk helse generelt. I en verden hvor mange føler seg ensomme – faktisk en av fem mennesker oppgir at de ikke har noen å vende seg til når livet er vanskelig – er denne typen små, men betydningsfulle handlinger viktige. Det er noe alle kan gjøre, og det kan gjøre en stor forskjell for noen som trenger det.

#gi8minutter-initiativet er en påminnelse om at det å ha noen å snakke med kan utgjøre hele forskjellen. Om du har noen i tankene som du tror kan trenge litt ekstra oppmerksomhet, hvorfor ikke ta opp telefonen og gi dem litt av din tid? Det er en enkel måte å vise at vi bryr oss, og det kan bidra til at vi blir et varmere og mer sammensveiset lokalsamfunn.

Besøk oss ved Orklandbadet

Under markeringen ved Orklandbadet vil vi være tilgjengelige for alle som har spørsmål eller bare ønsker en prat. Vi vil ha informasjon om årets tema og annen viktig kunnskap om psykisk helse. Målet er å skape et trygt og åpent rom der vi kan snakke om psykisk helse uten stigma, og samtidig oppfordre til små handlinger som kan ha store konsekvenser.

Vi oppfordrer alle innbyggere til å ta turen innom standen, høre litt om kampanjen og kanskje til og med ta utfordringen om å gi 8 minutter. Ved å delta, bidrar du ikke bare til egen bevissthet, men også til å fremme åpenhet og støtte i lokalsamfunnet. Det er i fellesskapet vi står sterkest.

Del og spre budskapet

Vi kommer til å dele informasjon om standen og kampanjen på våre sosiale medier, og vi håper også at dere hjelper oss med å spre budskapet! Om du ser våre innlegg på Facebook eller andre kanaler, del dem gjerne videre slik at vi når ut til flest mulig. La oss sammen sette psykisk helse på dagsorden, ikke bare på Verdensdagen, men hele året rundt.

Sammen kan vi skape en forskjell – la oss starte med å gi 8 minutter.