I en tid hvor teknologi stadig blir integrert i hverdagen, har Orkland kommune tatt et viktig steg ved å implementere kunstig intelligens (KI) i skolen. 

Initiativet, ledet av kommunalsjef for oppvekst Solveig Melby, rådgiver Linda Svanholm, og fagleder ved Lensvik skole, Kim Andre Sagberg, er et svar på den økende bruken av KI blant elever. I denne artikkelen kan du lese om bakgrunnen for prosjektet, samarbeidet med andre kommuner, og hvordan KI vil forme fremtidens læring i Orklandskolen.

Kim Andre Sagberg ikledd sort T-skjorte
Kim Andre Sagberg har vært sentral i utviklingen av Orklandskolen.no. Foto: Privat

Å gripe muligheten til å lede utviklingen

Orkland kommune så en unik mulighet til å ta styringen på bruken av KI i skolen ved å utvikle plattformen orklandskolen.no. 

– Vi visste at mange elever allerede brukte KI aktivt, forklarer Svanholm, og refererer til populariteten til ChatGPT etter at OpenAI åpnet tjenesten for offentligheten i 2022. Dette er en realitet vi må forholde oss til, og vi trengte et trygt verktøy for å få KI inn som en del av undervisningen.

Samarbeidet med Randabergskolen

Orklandskolen har imidlertid ikke utviklet sitt KI-program på egen hånd. Det har skjedd i nært samarbeid med Odin Hetland Nøsen i Randaberg kommune. 

– De har vært pionérer innen implementering av språkmodeller i skolen og hatt en stor vilje til å dele sin kunnskap med andre, forteller Sagberg. 

Nøsen har laget en mal og beskrivelse av hvordan en slik nettside kan settes opp i andre kommuner. Randabergmodellen, som er svært rimelig å ta i bruk, ble brukt som utgangspunkt for Orklandskolen, hvor man har tilpasset den til lokale behov. 

– Vi hadde også erfaringsutveksling med Randaberg før vi startet opplæring av lærerne, sier Sagberg.

Odin Nøsen foran en skolebygning
Odin Hetland Nøsen har gjort en stor innsats for å lage en trygg KI-løsning til bruk i skolen. Foto: Privat 

Hvordan blir KI en del av undervisningen?

Orklandskolen.no fungerer som en digital assistent for elever, der de kan få hjelp til å forstå og arbeide med fagstoff. 

– Vi har gitt noen eksempler på hvordan KI kan brukes i undervisningen, men dette må følges opp videre, understreker Svanholm, som presiserer at KI-verktøyet kun skal benyttes når læreren vurderer at det kan forbedre læringsutbyttet.

Linda Svanholm i grønn genser foran en mursteinsbygning
Linda Svanholm mener KI kan bli et viktig verktøy for å utjevne forskjeller. Foto: Ina Marie Holseth/Orkland kommune

En del av hverdagen

KI er allerede en integrert del av hverdagen for de fleste av oss, selv om vi kanskje ikke er klar over det. KI benyttes blant annet i algoritmene i sosiale medier, i kameraet på smarttelefonen, i forslagene til nye låter på Spotify og i språkmodeller som ChatGPT og MyAI på snapchat.

– Elevene trenger imidlertid opplæring for å bruke KI på en god og etisk måte, forklarer Sagberg, som sier at Orklandskolen.no vil hjelpe elevene med å håndtere disse verktøyene, slik at de kan bruke KI på en bevisst måte i både skole og privatliv.

Tilpasset opplæring og støtte

Orklandskolen.no gir elevene en ressurs som kan brukes hjemme eller på skolen. Den kan fungere som en digital assistent for elevene, som de når som helst kan spørre om forklaringer på ulike faglige ting de lurer på. Den kan også forenkle eller oppsummere en tekst, forklare vanskelige begreper eller gi de tips til hvordan de kan forbedre en tekst de har skrevet. 

– På denne måten blir orklandskolen.no et utjevnende verktøy, som kan være der når skoledagen er over og læreren ikke er der, sier Svanholm, som oppfordrer foreldre til å sette seg ned med barna for å utforske plattformen sammen

Til hjelp for fremmedspråklige

I tillegg vil verktøyet også kunne oversette tekst mellom ulike språk som gjør at det kan tilpasses de elevene som ikke har norsk som morsmål, eller man enklere kan forstå innhold i en tekst på et språk man forsøker å lære seg. Andre kan ha behov for å få forklart begreper på en annen måte enn det som læreboka eller lærer gjør.

– Noen har behov for tips for å komme i gang med en aktivitet som for eksempel skriving, mens andre har behov for å få konkrete tilbakemeldinger på det de har skrevet. Mulighetene er mange, sier Sagberg.

Veien videre 

Orkland kommune planlegger å fortsette utviklingen av KI-verktøyene, med mål om å styrke lærernes og elevenes kompetanse. 

– Randabergmodellen har vært en inspirasjon for oss. Dersom det at vi har tatt modellen i bruk inspirerer andre, ville det vært motiverende for oss å kunne bidra til at flere blir kjent med denne modellen, sier Svanholm.

Ikke juks, men forbedret læringsutbytte

Mange vil hevde at det å få KI til å lage tekster kan ses på som juks, men det å få hjelp til å skrive tekst er ikke juks, og har heller aldri vært juks. 

– Men det stiller krav til oss som underviser at vi må jobbe med gode oppgaver, gode refleksjoner og gode underveisvurderinger i tekstarbeidet, og det skal vi jobbe videre med, sier Sagberg. 

Nye muligheter for læring

Kunstig intelligens er ikke et framtidig konsept, den er her allerede og vil bli en stadig viktigere del av vår hverdag. Gjennom trygge, tilgjengelige og personvernsikrede verktøy som orklandskolen.no, legges det til rette for at både elever og lærere kan dra nytte av de mulighetene KI gir. 

– Dette initiativet markerer starten på en ny mulighet for læring i Orkland, hvor teknologi og pedagogikk går hånd i hånd for å forbedre elevenes læringsutbytte, sier Linda Svanholm.